Ned Land - a szigonyosok királya

A tengerész, akinek a Föld jelenti a menedéket

A Húszezer mérföld a tenger alatt című regény harmadik főszereplője Ned Land, a quebeci kanadai szigonyos avagy a szigonyosok királya, aki az egyszerű embert személyesíti meg a történetben.

Egyszerű ember, akinek azonban megvan a magához való esze és ügyessége, amely számtalan bajon és problémán átsegíti őt és társait. Szókimondó és hamar dühbe gurul, de ugyanolyan hamar el is párolog a dühe. Kanadaiként inkább francia, mint angol, így hamar barátságába fogadja a professzort, akiben többé-kevésbé megbízik, de időről-időre vannak hullámzások kapcsolatukban. (Ned Land a regény eredeti illusztrációján)

_twenty_thousand_leagues_under_the_sea_by_neuville_and_riou_008.jpg

Ned nem hisz a "szörny"-ben, de mivel az amerikai haditengerészet jó pénzt fizet, elfogadja a megbízást, hogy keressék meg és öljék le a tengerek biztonságát veszélyztető "valamit". Pontosan annyit tesz az ügy érdekében, amennyit feltétlenül muszáj, hiszen ő maga nem nagyon hisz a létezésében, végül mégis ő fedezi fel a szörnyet a hadihajóról, s ő szigonyozza meg, valamint az ütközés után ő halássza ki a tengerből a professzort és inasát a tengeralattjáró tetejére.

Erős, bátor és amint már, kiderült jó megfigyelőképeséggel rendelkezik, de ugyanakkor önfejű is, aki állandóan a szökésen dolgozik, még akkor is, ha éppen szinte lehetetlen. Szereti a hasát, s olykor az életét is kockára teszi egy-egy jó falatért, s már-már betegesen menekülni akar a tengeralattjáróról, még akkor is, ha emberevők kezébe kerülhet.

Az első perctől gyűlöli Nemo kapitányt és egész legénységét, ugyanakkor habozás nélkül megmenti a cápatámadás során és önfeláldozóan viselkedik más szituációkban is. A történetben az ügyeletes morgó szerepe jut neki, hiszen a tudományos kutatás nem az ő világa, de a kapitány és tengeralattjárója, olykor őt is elkápráztatja tevékenységével és tudásával, eredményeivel, máskor pedig éppen a kedvére jár, hogy különböző, addig számára ismeretlen állatokra vadászhat.

Különös ellenpontja a többieknek, aki viszont éppen ezért mozgalmassá teszi a történetet, hiszen nem tudhatjuk a következő percben milyen tervvel áll elő.

Verne kicsit játszik Ned Land nevével is, hiszen a kanadai folyamatosan a szárazföldre és szárazföldi dolgokra vágyik, nevéhez hűen (Land angolul föld), annak ellenére, hogy tengerész, vagyis a tengerre kellene vágynia.

Ned a tettek embere, hiszen megtámadja a "szörnyet", megtámadja a stewardot, megöli a cápát és dugongot, s csatlakozik a polip elleni harchoz is - mindamellett, hogy folyamatosan szervezi a szökést. Éppen az ellentéte Aronnax professzornak, hiszen sokszor gondolkodás nélkül cselekszik, míg a professzor cselekvés nélkül gondolkodik, hiába tudja mit kellene tenni, nem teszi. (a polip elleni harc a regény eredeti illusztrációján)

20000_squid_holding_sailor.jpg

Ned Land az egyszerű embereket képviseli a történetben, amelyet az is mutat, hogy ő nem a kapitány melletti szobában kap helyet, ahogyan a professzor, hanem a legénységi szálláshoz közeli kabint kap Conseil-lel együtt, ahol a szokásos napi tevékenységeket (alvás, étkezés ...) végzik.

A kanadai folyamatosan egyszerűen fogalmaz és olykor a hangulata is csapongó, hol dühősen üvöltözik, hol kedélyesen viccelődik. Mindig feltalálja magát és számtalan dologhoz ért, afféle ezermester, amellyel olykor bámulatba ejti a professzort.

Nem tud másképpen nézni a tengeralattjáróra, csak mint börtönre, bár olykor őt is elragadtatja a víz alatti világ szépsége és sokszínűsége. A kapitányt egyszerű kalóznak, s egyszersmint őrültnek tartja, akit azonnal el akar hagyni.

A történet érdekessége, hogy a szökés időpontjában, már maga Ned is őrültségnek tartja a szökést, mert megtudja hol vannak, s nagyon veszélyesnek ítéli a helyzetet.

Az olvasó szemében Ned egy természetes és ösztönös ember, aki minden körülmények közötti vágyik a korlátlan szabadságra, s nem habozik az életét is kockára tenni a szabadságáért. Azonnal ellenségének tekinti a kapitányt és legénységét. Soha nem fogadja el helyzetét és mindig próbál rajta alakítani.

 Folytatás ... egy hét múlva

 Forrás:Jules Verne élete és munkássága 


A Viktória-korabeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz és a Facebook-csoporthoz! - Kövesd a Pinterest-fiókot - Twitter-fiókot!