Az Apple alapítása

Az Apple Inc. vagy korábbi nevén az Apple Computer a világ egyik legismertebb és legértékesebb cége, amely számítástechnikai és elektronikai cikkeket gyárt és forgalmaz.

apple1976.jpg

A céget 1976. április 1-én hozta létre Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne, bár utóbbi április 12-én kilépett és 10%-os részesedését eladta 800 dollárért a két társának.

A két Steve 1971 közepén találkozott először, amikor Bill Fernandez, mindkettőjük közös barátja bemutatta őket egymásnak. Már akkor ősszel megkezdődött az üzleti együttműködésük, hiszen Jobs egyenként 150 dollárért eladta Wozniak ingyenes távolsági telefonhívást kezdeményező 'kék dobozait'. Ennek révén még a Vatikánvárost is sikerült becsapniuk, akik azt hitték Henry Kissingerrel beszélnek.

 news.png

Több más közös projektjük is volt, de ez igazán akkor fordult komolyra, amikor Wozniak elkezdett egy számítógépet tervezni, majd az 1976. március 1-én elkészült gépet elvitte egy Homebrew Computer Club találkozóra, hogy megmutassa másoknak is. Ott aztán Jobs azonnal érdeklődni kezdett a gép iránt és meglátta a benne rejlő lehetőségeket. Wozniak ingyenesen akarta a gép terveit mások számára elérhetővé tenni, de Jobsnak más tervei voltak.

Wozniak ekkortájt a HP (Hewlett-Packard) dolgozója volt, s többször is felajánlotta a terveit a cégnek, de az öt alkalom közül egyszer sem volt sikere. Jobs végül meggyőzte Wozniak-ot, hogy alapítsanak egy új céget - amelyhez azonban kezdőtőke kellett.

Így Jobs eladta Volkswagen Type 2 mikrobuszát 1500 dollárért, Wozniak pedig a HP-65 programozható számológépét 500 dollárért.

Ezután alapították meg a céget 1976. április 1-én, amelybe bevonták Ronald Wayne-t, aki ekkortájt az Atari egyik munkatársa volt. Wayne 10%-os kapott, de még így is félt a kudarctól a saját cége korábbi csődje miatt. Emiatt lépett ki végül.

Az Apple Computer nevet Jobs javasolta, aki éppen gyümölcsdiétán volt, ráadásul a cégnév így megelőzte volna a telefonkönyvben az Atarit.

apple76.jpg

Ezután tettek még egy utolsó látogatást a Homebrew Computer Clubba, ahol bemutatták az első számítógépüket az Apple I-et. Paul Terrell, a Byte Shop alapítója le volt nyűgözve a géptől, így a két Steve másnap felkereste, s 50 darabot adtak el egyenként 500 dolláros áron.

Az első gépek végül 1976 júliusában kerültek értékesítésre 666,66 dolláros áron, amelyből összesen kb 200 darabot értékesítettek.

djp