Jules Verne élete és munkássága

Verne világa

Verne élete - Az útkeresés időszaka (1850-1862)

Jules Gabriel Verne élete

2020. június 29. - DJP

Verne élete - Az első évtizedek (1828-50)

1850 november hetedikén Nantes-ban tehát is bemutatják a darabot, ahol a város színe-java megjelenik. A siker nagy, de nem teljes, mert az apja felszínesnek tartja a darabot, így csak részben elégedett vele. A karrier azonban megkezdődik, s ennek Jules-en kívül, alighanem Bodin apó örül a legjobban.

 szalma.JPEG

Ez a darab nem sokat hoz a konyhára (körülbelül húsz frank a nyeresége), de az önbizalma megnő. Két újabb darabja a Tudósok és a Ki nevet rajtam? nagyon tetszik Dumas-nak, mégsem mutatja be, mert a csőd szélén áll a színháza. Ajánlást ír azonban a Gymnase színházhoz, ahol szintén nem mutatják darabjait. Jules nem veszíti el kedvét, s újabb darabot ír, a Szembekötősdit, spanyol barátjával Michel Carréval közösen, a zenét pedig Aristide Hignard szerzi, de ezt sem mutatják be.

Tovább

Verne élete - Az első évtizedek (1828-1850)

Jules Gabriel Verne életrajza

jules_verne_1.jpgJules Verne egyike a legismertebb íróknak, akinek műveit az UNESCO adatai alapján már 148 nyelvre fordították le, s Project Gutenberg letöltési listáján jórészt csak angol nyelven írók előzik meg, akiknek óhatatlanul előnye van vele szemben, hiszen az Internet legelterjedtebb nyelve az angol Bizonyára nem véletlen ez a népszerűség, amely még most is, a halála után több, mint száztizenöt évvel  tart. Egyike azon kevés külföldinek, akik neve magyar formában rögzült az emberekben, így lett ő a számunkra Verne Gyula.

Ma már talán kissé megkopott a fénye, hiszen azok a találmányok amelyeket műveiben előrejelzett lassan szinte mind megvalósulnak, s a mai kor emberének már kevésbé hihetetlenek, de a nevét hallva, még szinte mindenki tudja kiről is van szó - róla és általa teremtett világról szól ez a blog. Először ismerkedjünk is meg vele - ki is volt a "technika varázslója" ...

Tovább