A Nautilus az Északi-sarkon

1958. augusztus 3-án az amerikai Nautilus atom-tengeralattjáró teljesítette az első tenger alatti utat, a földrajzi Északi-sarkra. A világ első nukleáris tengeralattjárója, a Nautilus, az alaszkai Point Barrow-ban merült le, és közel 1000 mérföldet tett meg a sarkvidéki jégsapka alatt, hogy elérje a földgolyó legészakibb pontját.

nautilus2_1.jpg

A USS Nautilust az amerikai haditengerészet kapitánya, Hyman G. Rickover irányítása alatt építették, aki egy briliáns lengyel származású mérnök volt, aki 1946-ban csatlakozott az Egyesült Államok atomprogramjához.

Rickovernek sikerült évekkel a tervezett időpont előtt kifejlesztenie és leszállítania a világ első atomtengeralattjáróját. 1952-ben Harry S. Truman elnök jelenlétében fektették le a Nautilus gerincét , majd 1954. január 21-én a first lady Mamie Eisenhower eltört egy üveg pezsgőt az orrán, amikor a Connecticut állambeli Grotonban, a Temzébe engedték. 1954. szeptember 30-án helyezték üzembe, s 1955. január 17-én reggel futott először atomenergiával.

A Nautilus sokkal nagyobb, mint az azt megelőző dízel-elektromos tengeralattjárók, 319 láb hosszúságú volt, és 3180 tonnát mozgott. Szinte korlátlan ideig víz alatt tudott maradni, mert atomhajtóművének nem volt szüksége levegőre és csak nagyon kis mennyiségű nukleáris üzemanyagra. Az uránüzemű atomreaktor gőzt termelt, amely a turbinákat hajtotta, így a Nautilus 20 csomót meghaladó sebességgel haladhatott a víz alatt.

nautilus.webp

A tengeralattjáró körülbelül 500 láb mélységben utazott, felette a jégsapka vastagsága 10 és 50 láb között változott, miközben az Északi-sark éjféli napja különböző mértékben sütött át a kék jégen. 1958. augusztus 3-án 23:15-kor EDT Anderson parancsnok bejelentette legénységének: „A világért, hazánkért és a haditengerészetért – az Északi-sarkért.”

A Nautilus megállás nélkül haladt el a földrajzi Északi-sark alatt. A tengeralattjáró legközelebb augusztus 5-én bukkant fel a Grönlandi-tengeren a Spitzbergák és Grönland között, majd két nappal később, Izlandon fejezte be történelmi útját. A történelmi utazás során végzett parancsnokságért Dwight D. Eisenhower elnök Andersont kitüntette.

nautilus-map.jpg

25 éves pályafutás és csaknem 500 000 'gőzzel' megtett mérföld után a Nautilust 1980. március 3-án leszerelték. 1982-ben nemzeti történelmi mérföldkőnek minősítették, így a világ első nukleáris tengeralattjárója 1986-ban Nautilus Historic Ship Nautilus Múzeuma néven került kiállításra a Connecticut állambeli Grotonban.

Így aztán a Nautilus, megvalósította Verne álmát, ha nem is pontosan úgy, ahogyan egy szűk évszázaddal korábban a francia író megírta,

djp