Hetzel - Balzac, Zola és Verne kiadója

Hogyan vált egy könyvkiadó szerzővé is?

Pierre-Jules Hetzel 1814. január 15-én született Chartres-ben, s az iskolái elvégzése után Strasbourgban jogot tanult. 1835-ben Paulin, a Rue de Seine könyvkereskedője vette fel dolgozni, majd már 1837-ben megalapította könyvkiadóját, s hamarosan a kor sok híres szerzőjének támogatója lett. Nála jelentek meg többek között Balzac, Victor Hugo, George Sand és Émile Zola művei is, de a legsikeresebb szerzője Jules Verne volt.

pierre-jules_hetzel_by_nadar.png

1843-ban megalapította a Nouveau magazin des enfants című magazint, eközben élénken politizált a köztársaságban, s Alphonse de Lamartine (külügyminiszter) kabinetfőnöke is volt, majd a külügyminisztériumban lett osztályvezető. Az államcsíny után (Második Birodalom) az éppen egy évtizede királysággá váló Belgiumba ment, ahol Viktória királynő nagybátyja, I. Lipót támogatásával önkéntes száműzetésben élt. Ott szintén élénk kiadói és politikai tevékenységet folytatott (pl. kiadták Hugo Les Châtiments című pamfletjét). A rendszer liberalizációja után 1860-ban visszatért Franciaországba és Proudhon valamint Baudelaire kiadója lett, valamint 1861 novemberében kiadta Charles Perrault meséit Gustave Doré illusztrációival. Megalapította a Bibliotheque illustrée des Familles című lapját, amelyet később (1864-ben) Magasin d'éducation et de récréátion néven folytatott a gyermekek számára. Az újságot Jean Mace-val alapította, s sokat publikált Jules Verne és André Laurie is.

jules_verne_aged_25.jpgHírnevét a fentiek ellenére Verne történeteinek híres Hetzel-kiadása jelentette - az ő kiadásában jelent meg a Voyages Extraordinaires. A történetek java részét részletekben megjelentette a kéthete megjelenő Magasinban, majd karácsony táján könyv formájában is. Eredetileg három különböző formátumban: olcsó, illusztrációk nélküli; kis formátumú, néhány illusztrációval; nagyobb formátumú; gazdagon illusztrált. Ez az utóbbi, most nagyon népszerű a gyűjtők között.

 Hetzel és Verne egymást fedezték fel, s kölcsönösen segítettek egymásnak az érvényesülésben, kapcsolatuk sokkal több volt, mint kiadó és szerző kapcsolata. Verne egy igazi támogatót talált a kiadóban, aki megértette elképzeléseit és jó irányba terelte próbálkozásait, a biztos és jelentős jövedelemről nem is beszélve.

 Hetzel sikeres írókkal kooperált, azonban anyagilag nem volt túlságosan kifizetődő számára mindez, így azonnal meglátta a lehetőséget a hozzá forduló fiatal íróban. Verne regényei hatalmas sikert arattak akár a francia piacon, akár a nemzetközi piacon, így Hetzel anyagilag nagyon sokat profitált a sikerekből. Ennek következményeként többször is újratárgyalták a közöttük lévő szerződést, amelyet minden alkalommal a kiadó kezdeményezett, s amelynek minden alkalommal a szerző volt a nyertese.

 Kevés olyan kiadó-szerző páros van, ahol az első regény megjelenése előtt húsz éves szerződést kössenek egymással.

 A kiadó aktívan részt vett a regények szerkesztésében, hiszen több alkalommal is beleavatkozott a történetbe, amely a legtöbb esetben pozitívan csapódott le, de persze voltak komolyabb összecsapások is. Mindez jól kiolvasható az utókorra maradt levelezésükből.

 Maga Hetzel is írt néhány művet P.-J. Stahl néven.

stahl.jpg

Monte-carlói halála után fia folytatta a könyvkiadást, majd 1914-ben a Hachette felvásárolta a céget.

  Folytatás ... egy hét múlva

 Forrás:Jules Verne élete és munkássága 


A Viktória-korabeli utazás elkezdődött, s remélem akad majd itt némi érdekes olvasnivaló is.
A képek forrása a Wikipedia Common.

 DJP

 Csatlakozz a bloghoz!

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Pierre-Jules_Hetzel

https://gallica.bnf.fr/conseils/content/pierre-jules-hetzel

https://www.babelio.com/auteur/Pierre-Jules-Hetzel/51895