Verne világa

2023.feb.04.
Írta: DJP Szólj hozzá!

Új-Zéland legrosszabb hajótörése

A HMS Orpheus csavarmeghajtású Jason-osztályú korvettet 1861-ben építették Kent városában a Chatham Dockyard üzemeiben. Hossza 69 méter, szélessége 12 méter, merülése 7,3 méter volt. Legénysége 259 főből állt. A haditengerészet a katonai utánpótlás szállítására akarta használni Új-Zélandon.

h-m-s--orpheus-strikes-the-manukau-bar_-7-february_-1863.jpg

Tovább

Az SS Pacific elsüllyedése

Az 1840-es években a brit tulajdonú Cunard Line volt az egyik legeredményesebb hajótársaság, amely 1845-től a Blue Riband-díjat is birtokolta, mint az a társaság, amelynek a hajója a leggyorsabban tudja átszelni az Atlanti-óceánt (egészen pontosan a legnagyobb átlagsebességgel, hiszen nem minden hajó ugyanonnan indult és érkezett).

pacidicc.jpg

Tovább

Az első földalatti - London, 1863

1863. január 10-én kezdte meg a működését a világ első földalattija, a Metropolitan Railway Londonban. Ezen a szombati napon egy 3,75 mérföldes (kb. 6 km-es) vasútvonal nyílt meg, amelyen a következő állomások voltak: Paddington (Bishops Road) (ma Paddington), Edgware Road, Baker Street, Portland Road (ma Great Portland Street), Gower Street (ma Euston Square), King's Cross (ma King's Cross St. Pancras) és Farringdon Street (ma Farringdon), s az állomásokat már gázzal világították meg.

vonat_varakozik_a_londoni_metropolitan_railway_circle_line_metroallomasan.jpg

Tovább

John Herschel - akit tudta nélkül csapta be a fél világot

jh.jpgSir William Herschel zeneszerző és csillagász egyetlen gyermeke 1792. március 7-én született Slough városában. 17 éves korában vették fel a cambridge-i Eton College-ba, majd a St. John's College-ba, és rendkívül hamar, már 21 éves korában tagja lett a Királyi Társaságnak.

Ebben bizonyosan része volt annak is, hogy Senior Wrangler lett, vagyis az egyetem legkiválóbb matematikai hallgatója. Az egyetemen ismerte meg és lett aztán barátja a kor másik kiemelkedő matematikusa, Charles Babbage. Az egyetem után az apjával kezdett el dolgozni és egy fényvisszaverő távcsövet épített 18 hüvelyk átmérőjű tükörrel és 20 láb gyújtótávolsággal.

Tovább

Merénylet egy reformer cár ellen - II. Sándor halála

Index - Tudomány - Családja szeme láttára robbantották fel a cártII. Sándor, minden oroszok cárja 1855-ben került az orosz trónra, miután édesapja I. Miklós a krími háborúban elhunyt.

A cár liberális gondolkodású volt és nagyszabású modernizáló programhoz kezdett hozzá, amelynek fontos lépése volt az 1861. március 3-án kiadott rendelet a jobbágyság eltörléséről és a nemzeti vasútépítési program felgyorsítása. Emellett azonban brutálisan elnyomta a másként gondolkodókat.

Tovább

Az angol király és az első tengeralattjáró

Cornelis Drebbel a hollandiai Alkmaarban született 1572-ben, ahol képzett rézmetszővé vált, majd az alkímia iránt kezdett el érdeklődni. Elsősorban festőként, metszőként és térképészként dolgozott, de tékozló felesége miatt folyamatosan sok pénzre volt szüksége. 1600-ban egy szökőkutat épített, majd kitanulta az objektív-csiszolást és az optikát. Épített egy varázslámpást és egy camera obscurát is.

160126155820_cornelio_promos_640x360_royalsubmarinemuseumgosportuk_nocredit.jpg

Tovább
süti beállítások módosítása